COPENHAGEN COLHEITA CLUB

C. N. Kopke & Ca. Lda.
Vinhuset C. N. Kopke blev grundlagt i 1638 af Christiano Kopke og hans søn Nicolau Kopke, der var sendt til Portugal som repræsentanter for Hansestederne ved Østersøen, efter at Hansestederne havde indgået en handelsaftale med landet. I starten handlede det bare om at sælge vin - senere kom portvinen til. I gennem mange generationer blev firmaet drevet af medlemmer af Kopke familien, som havde et godt ry for deres vin.

Der findes desværre ikke mange detaljer om firmaets udvikling gennem årene, da Kopkes arkiver gik tabt ved en stor brand i 1882. Men det er sikkert, at firmaet blev solgt til Bohane familien, som i slutningen af det 19. århundrede forsøgte at drive virksomheden fra London, hvor de havde de fleste af deres økonomiske aktiver. Afstanden mellem London og Portugal var dog for stor til at have ordentlig kontrol med firmaet og i 1953 blev firmaet solgt til Barros familien, som dengang blev ledet af Manuel Barros.

Faktisk havde Manuel Barros haft forbindelse til handel med portvin siden sin barndom, og efter at være blevet partner i Barros, Almeida & Ca. Vinhos SA, opkøbte han flere af de gamle portvinsfirmaer, bl.a. Hutcheson, Feuerheerd og Feist. Manuel Barros og hans sønner, João og Manuel, drev firmaet frem mod århundredeskiftet, hvor der i 1999 blev investeret millioner i nyt udstyr, som bl.a. gjorde Quinta de São Luíz til en af de mest moderne quintaer i området. Quintaen leverer druerne til Barros og Kopkes bedste vine.

Kopke er det ældst eksisterende portvinsfirma og et af de absolut markedsledende indenfor Colheita - de fadlagrede årgangstawnies.

I juni 2009 udvidede SOGEVINUS-gruppen deres andel i portvinssektoren med opkøb af C. N. Kopke.

  

Vats på Quinta de São Luíz. © C. N. Kopke & Ca. Lda. - og et færdigt produkt

Quinta São Luíz er Sogevinus-gruppens juvel, og ligger ved Douro-flodens bred tæt ved byen Pinhão. Den er en af de flotteste repræsentanter for Douro-regionen og er fundamentet i Sogevinus vinproduktion.

Gennem 1970'erne og 80'erne har man udviddet det omkringliggende dyrkningsareal ved opkøb af Quinta da Mesquita (1972), Quinta da Lobata (1974), Quinta da Alegria (1982) og Quinta da Galeira (1987), og i dag råder Quinta São Luíz over et areal på 125 hektar, hvor 90 hektar er udlagt som vinmarker.

Beplantningen af vinmarkerne på Quinta São Luíz har altid været udført med den mest moderne teknik som har kunnet fremskaffes. De dominerende druesorter er Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca og Tinta Roriz. Derudover mindre parceller med Tinta Barroca og Souzão. I september høster man på helt traditionel vis, men bruger de mest moderne vinfremstillingsmetoder.



Hos Kopke mærker man stadig flaskerne i hånden. En hyggelig og god tradition, som samtidig er mere holdbar end papiretiketter. © Roy Hersh (www.fortheloveofport.com)

Kopke er helt sikkert en af mine favoritter indenfor fadportvin og som et af de absolut markedsledende indenfor Colheita, råder de over et meget stort antal fade, som tidsmæssigt strækker sig helt tilbage til 1930'erne.



Et par repræsentanter for Kopkes store udvalg af fadlagret portvin