COPENHAGEN COLHEITA CLUB

Dow's
(Teksten er hovedsageligt uddrag fra Dow's website, som er oversat til dansk og vist
med tilladelse af: Dominic Symington / Patrícia Domingues, Symington Family Estates)

I mere end to århundreder har navnet DOW været forbundet med den fineste Portvin fra vinmarkerne i den øvre Dourodal. Gennem det 20. århundrede og ind i det 21. har Symington familien bygget på arven fra de foregående Silva og Dow familier. Generationer af Symington vinmagere har arbejdet i Dow's vinmarker: Quinta do Bomfim og Quinta Senhora da Ribeira, og fra dem skabt Dow's flot koncentrerede vine, der er intense og garvesyrerige som unge, og som modner med en superlativ elegance med alderen - parfumeret med viol og mynte aromaer. Dow's attraktive og karakteristiske tørre finish er kendetegnende for vine fra dette store portvinshus.

Historien om Dow's er usædvanlig blandt alle de store portvinshuse. Det begyndte i 1798 da Bruno da Silva, en portugisisk købmand fra Oporto, foretog en rejse, der var den modsatte af de første britiske købmænds. Bruno oprettede firma i London, hvorfra han importerede vin fra sit fædreland. Han giftede sig med en engelsk kvinde og blev hurtigt assimileret i det London'ske samfund, hvor han med sit købmandskab fik et fint ry for sine vine.
Men udbruddet af Napoleonskrigene blev en fare for hans virksomhed. Bruno da Silva ansøgte derfor om kaperbrev (Kongelig tilladelse til at udstyre et handelsskib med kanoner) for at sikre sikker sejlads for hans portvin fra Porto til Bristol og London. Han blev det første og eneste portvinsfirma der transporterede sin dyrebare last af fade med fin portvin under sin egen væbnede beskyttelse, og i hele den forræderiske Biscayabugt var det stærk afskrækkende mod angreb i en periode, hvor mindre dristige selskaber oplevede deres salg svinde væk.

Portvinsfirmaet blev videreført af Brunos søn, John da Silva, som i 1862 indgik partnerskab med Frederick William Cosens. Sammen med Johns søn, Edward, de blev de aktive partnere i Silva & Cosens. Edward da Silva havde arvet sin bedstefars sans for købmandskab og selskabet fortsatte med at blomstre.
Edward blev en højt respekteret figur i London-vinhandelen og var en af grundlæggerne af "The Wine Trade Benevolent Society", en førende velgørenhedsorganisation der har overlevet til i dag, som den vigtigste britiske vinbrancheorganisation. Edward da Silva blev Benevolent's formand og derefter, fra 1892, dens bestyrelsesformand i mange år.
Med den fortsatte ekspansion af virksomheden, fik Edward da Silva og Frederick Cosens følgeskab af George Acheson Warre, hvis velkendte familie havde været involveret i portvinshandel fra dens tidligste år. George Acheson Warre tiltrådte som partner i 1868 og blev den drivende kraft i Portugal.

I 1877 bliver Silva & Cosens fusioneret med et andet førende portvinsfirma, Dow & Co, hvis senior partner var James Ramsay Dow, der havde skabt sig selv et navn i 1856 med udgivelsen af hans vigtige afhandling "En undersøgelse af vinsvamp med forslag til afhjælpning". Oidium svampen var på det tidspunkt ødelæggende for Douro's vinmarker.
Selv om det var mindre end Silva & Cosens, var Dow & Co blevet en meget højt respekteret portvinsproducent med et særdeles fint ry for sin Vintage Port, og da de to selskaber fusionerede, blev det besluttet at anvende "Dow's" som varemærke.
Med Edward da Silva's finansielle skarpsindighed, med vinmager George Warre's drivende kraft og med James Ramsay Dow's ekspertise og lange erfaring indenfor smagning, kunne Dow's konsolidere sit ry som et af de førende navne i portvinsbranchen.



Quinta do Bomfim © Symington Family Estates

En af Douro-dalens fineste vinmarker, Bomfim, er hjertet i firmaets største portvine, og har givet den vigtigste struktur i Dow's vintageårgange, siden den blev købt i 1896. Ejendommen er beliggende i centrum af det bedste vinproducerende område, kendt som "Cima Corgo", der tilbyder en ideel balance mellem den relativt våde "Baixo Corgo" mod vest og den intens varme "Douro Superior" mod øst. Området var velkendt for Dow's, før de købte Bomfim; firmaet havde ofte opkøbt produktionen fra nogle af de fineste quinta'er i nærheden.

Bomfim er en klassisk "River Quinta" med mange naturlige fordele. Den er sydvendt og sikret rigelig eksponering for solen. Den stenede skiferjord giver fremragende dræning og tillader vandet at nå vinstokkenes dybe rødder. Den årlige nedbør er noget nær perfekt på 800mm (15 års årligt gennemsnit). Højden varierer fra 120 til 340 meter over havets overflade, og tilgodeser både en blid hældning lavere nede og gradvist større hældning højere oppe i dalen, samt en bred vifte af variationer. En yderligere fordel er sammensætningen af klimaet, velsignet med en gunstig kombination af tempererede- og Middelhavets påvirkninger, henholdsvis fra Portugals atlanterhavskyst og den spanske bagland.

Hele Bomfims vingård er "A-rated" - den højeste kvalitetsklasse givet af regionens vintilsynsorgan. Vinmarkerne er nu næsten helt tilplantet i planteforædlings partier, hvilket betyder at hver druesort kan plukkes og efterfølgende vinificeret separat, således at hver drues maksimale potentiale bliver udnyttet. De vigtigste druesorter er: Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca, Tinta Roriz og gamle blandede vinstokke. To tredjedele af vingården er nu over 20 år gammel, mens en tredjedel er mellem 30 og 40 år. Bomfims vine bliver vinificeret på stedet i quinta'ens gæringskar, som er blevet successivt opgraderet, og som stadig producerer fremragende vine.
Udvalgte partier af portvin bliver lavet på Dow's moderne anlæg på Quinta do Sol, kun en kort afstand nedstrøms, hvor prototyper af de revolutionære robot Lagares første gang blev afprøvet i 1998 og 1999.

Avanceret vinfremstilling kan i praksis ikke lade sig gøre uden omhyggelig forskning og udvikling i vinmarken, og netop derfor beskæftiger Dow's en fuldtids viticulturist. En af hans primære opgaver er at gennemføre feltforsøg for at vurdere aspekter som "trellising-systemer" (opbindingssystemer), specifikke druesorters egnethed, mm. Et af de vigtigste områder der undersøges på Bomfim er matchningen af passende "canopy management techniques" (opbindingssystemer) til druesorter og placering. Quinta'ens vinmarker indeholder seks forskellige opbindingssystemer, der bliver nøje overvåget for deres præstationer under Douro betingelser, ved hjælp af lokale druesorter. Streng frugtanalyse foretages hvert år, og udføres i en dedikeret vinfremstilling på Quinta do Sol. Det underliggende formål er altid at stræbe efter maksimal kvalitet, så dette kan komme til udtryk i topkvaliteten af Dows portvine.



Quinta Senhora da Ribeira © Symington Family Estates

En anden klassisk "River Quinta" og en af Douro's smukkeste vinmarker, Senhora da Ribeira, ligger 24 km oppe ad floden fra Quinta do Bomfim, en relativt kort afstand der modsiger de særlige karakteristika for hver ejendom. Quinta da Senhora da Ribeira ligger i det fjernere varme og tørre Douro Superior og markerer sig flot på den nordlige bred, med udsigt over et bredt stykke af Dourofloden, lige overfor en anden Symington familieejet vingård, Quinta do Vesuvio. Quinta'en blev bygget tæt på en gammel og strategisk flodpassage, bevogtet af to slotte fra 12. århundrede på hver sin bakketop, på hver side af Douro. Et lille kapel dedikeret til "Lady of the River" (læs: Senhora da Ribeira) har stået her i århundreder og har lagt navn til quinta'en. Rejsende gjorde ophold ved kapellet, for at bede for en sikker flodpassage og videre rejse.

Senhora da Ribeira's vine er nogle af de fineste i Douro og de supplerer dem fra Bomfim i sammensætningen af Dow's klassiske Vintage Port. Sidstnævnte ville være ufuldstændig, hvis en af de to var fraværende. Quinta'ens høje andel af gamle vinstokke (45% er over 25 år) er af afgørende betydning. De gamle vinstokke giver meget lave afkast, de producerer i gennemsnit mindre end 1 kg druer hver, hvilket giver en intens og koncentreret druemost, som er ideel til klassisk Vintage Port. Den resterende del af vingården er blevet udplantet med 21% i 2001 og 34% fra 2004, sidstnævnte involverer primært Touriga Nacional vinstokke. Denne druesort som er meget vigtigt for Vintage Port, repræsenterer nu næsten præcis en tredjedel af det samlede beplantede på quinta'en. Hele vingården har den maksimale "A-rating".

Som med Bomfim, spiller sammenhængen i klimaet en central rolle, selv om nedbørsmængden kun er halvdelen af Bomfim's, ca 448 mm på et 10 års gennemsnit. Dette mere ekstreme klima med varme og tørre somre og kolde og lige så tørre vintre, resulterer i vine med unik dybde i farve og kompleksitet.

Senhora da Ribeira er en af de mest avancerede vingårde i Upper Douro, der kombinerer det bedste fra den traditionelle vinfremstillingspraksis, udviklet gennem århundreder, og de seneste state-of-the-art automatiserede systemer. Syv granit Lagares til fodtrampning er nu suppleret med tre "robot" Lagares, designet af Symington familien og installeret i quinta'ens vingård i 2001.

Det har længe været anerkendt, at traditionel fodtrampning producerer nogle af de fineste portvine, men traditionel fodtrampning medfører også nogle ulemper - temperaturkontrollen er vanskeligt - der en grænse for, hvor længe mennesker er villige til at træde, og de har brug for at sove. En vinproducents muligheder er derfor begrænsede, han eller hun kan ikke bestille trædning på tilfældige tidspunkter om natten, eller trække folk væk fra plukningsholdet efter behag. Endvidere tager det lang tid at tømme en traditionel Lagar, alt imens gæringsprocessen accelererer væk.

Et yderligere handicap i de seneste år, var en stigende mangel på arbejdskraft og det fik Symington familien og andre producenter til at se på mindre arbejdskraftskrævende produktionsløsninger. Symingtons valgte at udtænke en mekanisk løsning til at erstatte den traditionelle fodtrampning. Resultatet blev Symingtons "robot" Lagar, en fuldt automatiseret trampemaskine der har revolutioneret vinfremstillingen i Douro-dalen. De er meget dyre, men resultaterne har været så gode, at en stigende del af Dow's fineste vine nu er lavet i "robot" Lagares. Ca. halvdelen af indholdet i Dow's meget roste 2003 Vintage blev vinificeret i dem.

Siden tilbagekøbet af Senhora da Ribeira i 1998, har dens Single Quinta Vintage Port over en meget kort periode samlet en yderst imponerende række priser, nemlig: tre guldmedaljer ved International Wine Challenge (London, 2008, 2006 og 2001, for henholdsvis årgang 2005, 2002 og 1999) samt syv sølvmedaljer og tre guldmedaljer ved International Wine & Spirit Competition (London, 2008, 2007 og 2002 for henholdsvis Vintage 2005, 2004 og 1998). Jancis Robinson MW skrev i september 2006: "En meget spændende ny aftapning er Dow's Quinta da Senhora da Ribeira 2004 ... denne Single Quinta aftapning demonstrerer fremragende kvalitet med vidunderlig dynamik. Stor vin i enhver sammenhæng".

Efter Anden Verdenskrig var den europæiske økonomi meget lang tid om at komme sig og portvinshandelen havde meget trange tider. For at bevare sin økonomiske uafhængighed var Symingtons, med stor beklagelse, nød til at sælge Quinta da Senhora da Ribeira i 1954. John Symington's korte, inderlige notat i Bomfim gæstebogen fra den 21. maj, registrerer den triste begivenhed: "Gik til Senhora da Ribeira at afslutte salget ... det var en meget trist begivenhed, men vi efterlader de lykkeligste minder og mange gode og trofaste venner der".
Heldigvis, og som en del af aftalen, fortsatte Dow's med at fremstille vinen og købe den selv i de fleste år, og dermed sikre kontinuiteten i stil for Dow's Vintage Port. Og til familiens store glæde, opstod der en tilfældig mulighed for at købe Senhora da Ribeira tilbage i 1998 - et år med stor betydning for Dow's og tohundredåret for firmaets grundlæggelse.

     

Oak Vats i Dow's Lodge © Symington Family Estates - og nogle færdige produkter...