COPENHAGEN COLHEITA CLUB

Portvin, Dourodalen og Vila Nova de Gaia

Portvinens historie - ultra kort...

Siden 1500-tallet er der blevet udskibet vine fra Portugal, men det er først omkring 1670, da nogle unge engelske handelsfolk tilsatte noget brandy til vinen, for, at den skulle kunne klare sørejsen til England, at den egentlige hedvin (portvin) blev opfundet. Det er Porto, Portugals næststørste by ved Douroflodens udmunding, der har lagt navn til Portvinen.

Gennem årene steg interessen for denne nye vintype og dermed også efterspørgslen på druer, hvilket resulterede i en hovedløs udplantning af vinstokke og anlæg af nye marker. Kvaliteten begyndte at falde og dermed også priserne. Situationen var uholdbar.

I 1757 vedtog man derfor, ved lov, at oprette et statsligt organ "Real Companhia Velha", som fik til opgave, at genskabe Dourovinens omdømme og samtidig føre kontrol med hele vinfremstillingsprocessen. Da man skelnede mellem vine fra Dourodalens bedste voksesteder og så al anden vin, blev det hurtigt klart, at det var nødvendigt med en klar afgrænsning af Dourodalens vindyrkningsområde.

I 1758 blev der nedbanket 201 stenpæle med påskriften "Feitoria 1758" som dermed markerede områdets afgrænsning. I 1761 blev yderligere 134 sten tilføjet og hermed var verdens første demarkerede vinområde skabt.

Denne demarkering har holdt sig næsten uændret op til vor tid, dog med justeringer. I 1907 blev et større område i den østlige del op mod Spanien indraget i demarkationen og i 1908 samt 1921 blev der foretaget mindre justeringer.

Før i tiden dvs. før 1986 var det kutyme, at al portvin skulle fragtes til Vila Nova de Gaia hvor portvinsfirmaernes lagre, de såkaldte Lodges, befandt sig. Det var herfra, al handel og udskibning foregik.

Ved en lovændring i 1986 blev det tilladt, at portvinsproducenterne kunne sælge og eksportere portvin direkte fra Dourodalen, uden at vinene først skulle fragtes ind til Vila Nova de Gaia. Denne lovændring gav mange især mindre portvinsproducenter (Quinta-ejere) nye muligheder. Dem som før havde solgt hele produktionen til større firmaer, valgte nu i stigende grad selv at stå for salget af portvin under eget navn og fra egen vingård.



Det demarkerede vinområde i Dourodalen




Det demarkerede vinområdes underområder