COPENHAGEN COLHEITA CLUB

Dekantering af flaskelagret portvin
Dekantering af portvin har to formål, dels at fjerne eventuelt bundfald og dels at ilte vinen og dermed åbne op for aromaen.

Lad os tage bundfaldet først. Dekantering er nødvendig ved flaskelagret portvin af typerne Vintage Port og Late Bottled Vintage Port (LBV). Disse portvinstyper er ikke filtreret ved aftapning og vil derfor danne bundfald ved lagring / modning.

Bundfaldet er en del af vinen og bidrager til modningsprocessen. En del LBV'ere er dog filtreret, men man kan aldrig være helt sikker, så derfor anbefaler jeg dekantering. Bundfaldet er på ingen måde skadeligt, da det jo kun består af rester fra druerne, men det er ikke så behageligt at få i munden.



Vintage Port, Late Bottled Vintage (LBV) og fadlagret portvin

Fadlagret portvin så som Tawny Port 10, 20, 30 og 40 års samt Colheitas (årgangsdateret Tawny) er normalt filtreret ved aftapning. Der er dog enkelte Colheitas som sælges ufiltreret, men de ses heldigvis sjældent - fadlagret portvin har jo ikke brug for, at modne videre i flasken! Maynard's Colheita 2001 - ufiltreret, er et eksempel på dette.

Åbning af flasken
Proppen i en Vintage Port der måske har ligget i 20 - 40 år, kan sidde meget fast eller være meget mør og svær at fjerne. Derfor anbefaler mange, at man knækker halsen på flasken med en opvarmet portvinstang.



Portvinstang



Roy Hersh (FTLOP - For The Love Of Port) har optaget en flot video, hvor han sammen med sin søde datter Taylor, afdækker hele processen. Se den her: Portvinstang video FTLOP  (vist med tilladelse fra Roy Hersh)
I en lejlighed med elkomfur, er ovennævnte løsning dog ikke meget værd, da man ikke kan få varmet portvinstangen op til de høje varmegrader som er nødvendige.

Men, en flaske kan naturligvis også åbnes med en proptrækker, og skulle proppen gå i stykker, hvad den ofte gør, så betyder det ikke noget - pres bare resten af proppen forsigtigt ned i flasken og dekanter. Jeg filtrerer gennem en tragt samtidig med, at jeg dekanterer, På den måde bliver både bundfald og evt. korkstykker fanget i tragten.



En uheldig prop (tv) selv om den kun har siddet i flasken i relativ få år. Den to-benede proptrækker (th) klarer i mange tilfælde opgaven med propper, som man kan forudse vil være problematiske

Dekantering
Brug en ren karaffel, en tragt og et stykke 22x22 cm ubleget fint ostelærred beregnet til madbrug.

Jeg bruger en ståltragt med si som på billedet. Fold ostelærredet sammen på midten to gange så det danner et firedobbelt lag. Sæt det derefter fast mellem tragten og sien. Så er der bedre hold på det hele. En alm. plastiktragt foret med ostelærred kan også bruges. Hæld flaskens indhold stille og roligt gennem tragten.

  

Den anden grund til at dekantere Vintage Port er, at man giver vinen mere substans ved at lade den komme i kontakt med ilt, så den kan udfolde sig.

Tidligere var den normale anbefaling til dekantering et par timer eller tre, men de senere år er flere og flere vinkyndige begyndt at anbefale længere dekanteringstider. Der er dog meget delte meninger om dette emne blandt vinkyndige.

Fordelen ved lange dekanteringstider kan bl.a. give sig udslag i, at vinen føles mere fedtet og olieagtig i munden, tanninerne bliver blødgjort, smagspalletten udvidder sig signifikant og bliver mere kompleks, nuancer af træ og sprit intregrerer med frugten og eftersmagen bliver somme tider længere.

Jeg eksperimenterer selv med tider som i nedenstående skema - men kun for Vintage Port. LBV'ere er af en lidt anden støbning - længere tid på fad og kortere tid i flasken (Se LBV-testen nederst i artiklen).



Dekanteringstid for Vintage i forhold til vinens alder
Man skal huske på, at ikke alle Vintage Port reagerer ens, og derfor er skemaet kun vejledende. Man bør tage et nip af vinen en gang imellem, fx hver anden eller tredje time, så iltningen ikke bliver for meget. Det er vigtigt at notere resultaterne af sine dekanteringseksperimenter, så man senere kan sammenligne.

LBV-testen


Dekanteringstest af Late Bottled Vintage, december 2015
Til dekanteringstesten af Late Bottled Vintage, blev der brugt to flasker 37,5 cl Pocas LBV "Coroa De Rei" 2006. Vinen er ufiltreret. Producenten angiver, at vinen er aftappet mellem 4. og 6. år efter høstår, så det betyder, at vinen også har ligget et par år på flasken. Flaskerne er nummererede på garantimærket med kun et siffer imellem, så man må antage, at de er fra samme fad og derfor "opvokset" under samme vilkår.
Den ene flaske blev dekanteret på karaffel kl 20:00 om aftenen og den anden kl 12:00 den næste dag, hvor begge flasker så blev smagstestet kl 16:00.

Flaske 1 - fik 20 timer på karaffel
Flaske 2 - fik 4 timer på karaffel

Flaske 1:
Dejlig "varm" duft af modne mørke bær, moden blomme, lidt figen, krydrede fadnoter, et strejf af lakrids og mørk chokolade. Næsten ingen sprit.
God smag af modent druemateriale. Forholdsvis blød og afrundet og med en vis fedme som breder sig ud i hele munden. Medium kraftig med lidt bid i den lange afslutning.

Flaske 2:
Lidt mere tillukket i duften end flaske 1, men dog modne mørke bær, moden blomme, krydrede fadnoter og mørk chokolade. Her er lakridsduften kraftigere og spritten meget mere markant, end i den langtidsdekanterede.
God smag af modent druemateriale. Med et let tanninbid i tungen. Medium kraftig med ret frisk og ungdommelig stramhed i den lange afslutning.

Konklusion:

Det er vigtigt at huske på, at Late Bottled Vintage er en meget ung vintage, og derfor har den oftest brug for tid for at åbne sig. Men om man foretrækker ung og viril LBV eller en mere blød og afrundet, er jo et spørgsmål om smag. Dette eksperiment viste dog tydeligt, at vinen blev mere drikkevenlig efter et antal timer i karaflen. Spørgsmålet er bare hvor mange.
Det viste sig nemlig, at efter ca 26 timers dekantering, begyndte noget af frugtsmagen og blødheden, at blive erstattet af en lidt mere skarp og lukket fornemmelse, samtidig med at syren var mere markant på tungespidsen.

Min personlige vurdering er dog, at LBV sagtens kan tåle og bør have, en dekantering mellem 10 og 14 timer.