COPENHAGEN COLHEITA CLUB

Portvinsfestival Børsen 2018 (Pressesmagning)

Andresen, v/ Carlos Flores dos Santos og Álvaro van Zeller



Carlos Flores dos Santos - daglig leder af Andresen - Foto: © CKO

Andresen er et mindre portvinshus, som udmærker sig ved at fremstille nogle fantastiske fadlagrede portvine. Andresen har ikke selv nogen quinta i Dourodalen, men opkøber sin vin hos udvalgte leverandører, hvorefter de oplagrer og blender den. Ved blendning og smagning får de assistance af den kendte vinmager og masterblender Álvaro van Zeller, som også var til stede ved smagningen.

Dagens smageprogram indeholdt 3 hvide og 14 røde portvine!



Det store sortiment fra Andresen...

Andresens stil er mild, sød og lidt røget (Portugisisk stil), men næsten aldrig med overdreven bolsjesødme. Vinene er generelt meget velafballancerede og med karakter. Spritsmag og tanniner er for det meste trådt i baggrunden. Selv om der kan være stor forskel på de enkelte årgange, mærker man tydeligt, at vinene kommer fra de samme kyndige hænder.



Så er starten gået...

Vinene gives point efter det internationale 20/20 point system.

Vin nr. Producent/Type Point Smagsnote

1 Andresen
10 years old Tawny White
aftappet ?
- Jeg bryder mig ikke om hvid portvin, og det vil derfor ikke være fair overfor vinen, at jeg anmelder den.
2 Andresen
Colheita 2005
aftappet ?
Point 15/20 God duft og smag af nødder og lidt mørk karamel. Kraftige fadnoter. Meget ung men i rimelig god ballance.
Ravgylden farve med lys kant.
3 Andresen
Colheita 2000
aftappet ?
Point 16,5/20 Lidt skarp duft med et strejf af kaffe og nødder. I munden meget blød og behagelig, nærmest fed og med lang eftersmag.
Ravgylden farve med lys kant.
4 Andresen
20 years old Tawny White
aftappet ?
- Jeg bryder mig ikke om hvid portvin, og det vil derfor ikke være fair overfor vinen, at jeg anmelder den.
5 Andresen
20 years old Tawny
aftappet ?
Point 17/20 I duften mørk karamel, kandis og nødder
I munden blød og meget sød, dog med lidt skarpe noter fra fadlagringen. Velafballanceret, men helt afgjort til den søde side.
Ravgylden farve med lys kant.
6 Andresen
Colheita 1995
aftappet ?
Point 17/20 Duft af let krydrede noter, karamel og tørret frugt. I smagen er mørk karamel dominerende. Man fornemmer ingen tanniner. En super vin med lang afslutning.
Gyldenbrun med lys kant.
7 Andresen
Colheita 1991
aftappet ?
Point 17/20 Duft af kandis, karamel, orange, et strejf af mint, krydrede fadnoter og lidt sprit. I munden er karamel og stor søme dominerende. Man fornemmer ingen tanniner. Mellemlang afslutning.
Gyldenbrun med lys kant.
8 Andresen
Colheita 1982
aftappet ?
Point 17,5/20 Krydrede fadnoter, let bitter abrikos, røg og let sprittet. I munden god sødme men syren er lidt fremtrædende. Mellemlang og lidt stram afslutning.
Gyldenbrun med lys kant.
9 Andresen
Colheita 1980
aftappet ?
Point 16/20 Duft af kandis, krydrede fadnoter, lidt nød og lidt røg. I munden god sødme men syren er lidt for fremtrædende.
Gyldenbrun med lys kant.
10 Andresen
40 years old Tawny White
aftappet ?
- Jeg bryder mig ikke om hvid portvin, og det vil derfor ikke være fair overfor vinen, at jeg anmelder den.
11 Andresen
40 years old Tawny
aftappet ?
Point 17/20 I duften mørk karamel, et strejf af træ og røg.
I munden mørk karamel og en lidt pågående sødme.
Gyldenbrun med lys kant.
12 Andresen
Colheita 1975
aftappet ?
Point 16/20 En duft af krydrede noter, karamel og lidt tørret frugt. I smagen er mørk karamel og syrlig sødme dominerende. Man fornemmer ingen tanniner. Med mellemlang afslutning.
Gyldenbrun med lys kant.
13 Andresen
Colheita 1970
aftappet ?
Point 19/20 Kraftig duft af nødder, krydderier, et strejf af kaffe og lidt røg. I munden lidt voldsom og pågående, men på en god måde. Frisk, lidt fed og kraftig og med en fast karakter, som tyder på stor holdbarhed fremover. En imponerende vin. Meget harmonisk og med lang eftersmag.
Gyldenbrun med lys kant.
14 Andresen
Colheita 1968
aftappet ?
Point 16,5/20 En duft af krydrede noter, karamel og lidt tørret frugt. I smagen mørk karamel og god sødme . Man fornemmer ingen tanniner. Med mellemlang afslutning.
Lys gyldenbrun med lys kant.
15 Andresen
Colheita 1963
aftappet ?
Point 18/20 Fantastisk god duft og smag af bl.a. nødder, karamel, og fadnoter. Denne vin viser med al tydelighed, hvad der sker, når man lægger denne årgang i hænderne på vinkyndige. Meget blød, sød og behagelig og med lang eftersmag.
Gyldenbrun med lys kant.
16 Andresen
Colheita 1937
aftappet 1980
Point 14,5/20 I duften lidt bitter orange, tørret frugt og krydrede fadnoter. Den giver ikke voldsomt meget fra sig, hverken i duft eller smag.
Uden sammenligning i øvrigt, minder den en del om Niepoort's Garrafeira typer, som også er både fad- og flaskelagret. Dog ikke i så lang tid som denne.
Ravgylden farve med lys kant.

Kommentar fra Carlos Flores: "Den Colheita 1937, vi har smagt, er blevet aftappet i 1980. Derfor har den ligget 43 år på fad og 38 år i flaske. Mit formål, ud over vinen selv, var at bevise, hvad der sker med lang flaskelagring med denne portvinskategori".
17 Andresen
Colheita 1910
aftappet ?
Point 16/20 En duft af krydrede noter, karamel og lidt tørret frugt. I smagen mørk karamel, god sødme og stor friskhed. Det kan undre, at en vin fra 1910 kan virke så ungdommelig som denne. Med mellemlang afslutning.
Mørk gyldenbrun med lys kant.


En stor og meget flot smagning og en stor tak til folkene fra Andresen, den danske importør Vinimondo og ikke mindst Henrik Oldenburg.

Jan Erik Rasmussen